V Indii kruhový objezd spíše překážkou.

16. 09. 2009 22:00:00
16.9.2009 Javed se zatím prokázal jako vynikající řidič, jednak dodržuje "jakštakš" pravidla silničního provozu

a dokonce zastavuje na červenou a jezdí v pruhu. Necuká při přeřazování, příliš nepodtáčí motor a vůbec jezdí pohodlně. Je přesný jak hodinky, ale to byl ze začátku Narinder taky... (Libor, ten co byl v Pákistánu a čte můj blog, ví, o čem mluvím J). Také se sám pozastavoval nad tím, jak jsou lidé hloupí, že nechápou, jak se jezdí po kruháči. Tady totiž provoz na kruhovém objezdu musí řídit policista. Řidiči nepřišli na princip a tak ti, co jsou na kruháči, dávají nakonec přednost těm, co na něj vjíždějí. No zmatek. Je škoda, že u nás Javed bude jen tři týdny. Má domluvenou další práci s nějakým Japoncem za lepší peníze. My mu bohužel takový plat dát nemůžeme.

Týden uběhl a v pátek jsem zavolala Ravimu, budoucímu řidiči, že má přijet na zkoušku v neděli, v devět hodin ráno, načež jsem v neděli, hodinu před jeho příchodem, obdržela sms, že nemůže. Tak nic, dnes jsme holt bez řidiče. Hm, snad pro to bude mít dobré vysvětlení. Domluvila jsem se s ním tedy na další neděli. To už přišel, o půl hodiny později a odvezl nás na MG Road, kde se prodává nábytek, potřebovali jsme Markovi do pracovny pořídit židli. Pomohl nám zjistit běžnou cenu, ne speciální pro naše bílé obličeje, a tak místo pěti tisíc rupií, jsme nakoupili za polovic. Přesně tohle potřebujeme, aby řidič i krom řízení a znalosti města, pomohl ve smlouvání, protože jinak bychom se nedoplatili.

Ptali jsme se, s čím teď a dříve jezdil. Prý s Mercedesem a Toyotou. Hm, to by měl mít dobré řidičské schopnosti, v Indii jsou to hodně drahé značky aut, dražší než naše Maruti. Ovšem stylem jízdy se naprosto nevyrovná Javedovi. Nicméně nám teče do bot a řidiče potřebujeme. Pozvali jsme Raviho k nám do bytu, abychom si promluvili o podmínkách. On si nadiktoval, že chce měsíc prázdnin a ještě volno na hinduistické svátky, které jsou mimochodem téměř každý týden. Také očekává navýšení platu. Marek se vším souhlasil a dal mu k přečtení smlouvu. Domluvili jsme se, že s definitivní plastností v úterý nastoupí. Vše odkýval a já mu pro jistotu ještě v pondělí volala, aby nezapomněl. Telefon mi nezvedal, ale pak mi napsal sms, že se omlouvá, ale jeho nynější boss po něm chce, aby pracoval ještě týden. Ale pak, že určitě nastoupí. No počkat! Ale my jsme jeho nový boss! Jak si to představuje?! Marek potřebuje jet ve středu na dvoudenní služebku do Chandigharu! Co teď? Buď bude muset jet vlakem, nebo bude řídit jeho kolega. Ale to budu mít nervy na pochodu během jejich cestování, protože vím, jak Indové řídí!

Nakonec Marek ještě přemluvil Javeda, který měl do nového zaměstnání nastoupit až další týden, aby je do Chandigharu odvezl. blog.jpg
Poprosila jsem Marka, ať milému Ravimu vynadá, že tohle je nefér chování a takhle to s námi fungovat nebude. Kriste pane! Co je tohle za lidi? Proč tedy u nás žádal o práci, když o ni nestojí? Aha, teď jsme na to kápla! On asi pohrozil svému zaměstnavateli, že odejde, když mu nezvýší plat a nás vlastně využil jako prostředek.

Marek tedy odjel i s Javedem na služebku a vrátil se za dva dny. Ten den se spolu bavili a vyplynulo z toho, že to s jeho novou prací vypadá bledě. Jeho budoucí boss se bojí přijet do Indie kvůli prasečí chřipce. To mě vážně mrzí, naoko. Jupí! Prý by chtěl zůstat s námi. No ale přece mu neřekneme překotně "ano". Musí si myslet, že má štěstí mít u nás možnost pracovat. Ještě je tu ta záležitost s platem! A také se musíme vypořádat s Ravim. Marek mu zavolal a oznámil, že ho už nechceme. Ravi mu dokonce do telefonu řekl, že jsem mu nedala vědět, jestli má nastoupit nebo ne a že z toho byl úplně zmatený. Pravda, nezavolala jsem mu desetkrát, ale jen dvakrát a napsala jsem mu pouze pět sms. Takže to je, jako bych mu nedala vědět. Nicméně vyhazov nijak neprožíval, ani neprosil, ať to s ním zkusíme a tím se mi tak nějak potvrdila má teorie, že zůstal u svého bosse.

Marek narazil na Javeda v kanceláři. Byl nějaký zkleslý a nechal se slyšet, že se necítí dobře. Ne fyzicky, ale že by nás nerad opustil. No, skončilo to prozatím happy endem, obě strany udělaly nějaký ten kompromis a Javed je už více než měsíc s námi...

Jen ten jeho podivný tik mě trošku znervózňuje.
Autor: Michaela Krpcova | středa 16.9.2009 22:00 | karma článku: 16.07 | přečteno: 5326x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.05 | Přečteno: 428 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1940
Doktor v Indii.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...